Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2007 16:10 - За интелектуалното и аргументите
Автор: margarita7 Категория: Други   
Прочетен: 1408 Коментари: 9 Гласове:
0



          По повод разгорещилия се спор във връзка с предната публикация, си позволявам да направя кратки уточнения. 
          Първо по отношение на адвокатстването. Засягате темата за психологията като част от познанието за света, значи е редно да знаете, чи при общуване от типа "равен с равен", партньорите в диалога, на база внимателното изслушване на другия, общите преживявания и натрупания поотделно опит, несъмнено си повлияват взаимно, обогатяват позициите и личностите си изобщо. Като този процес обаче по никакъв начин не е обвързан с някакви достижения от икономически характер. Освен това съм длъжна да спомена, че имайки елементарни познания в областта на психологията, както и елементарна интуитивност, човек, прочитайки коментарите на stalker по скоро би могъл да заключи, че други биха се повлияли от него отколкото обратното, което пък, бих твърдяла, познавайки го добре.
          Относно човешкия потенциал и достижения, бих желала да схванете, че започвайки едно начинание /примерно направата на кафене/, човек създава. Творчеството в измерението му - да измислиш, да осмислиш, да съградиш - да сътвориш. Та за този акт на творчество е станало дума снощи, за форма на интелектуално съградено. 
         Във тази връзка, още нещо интересно - в човешката история, в историята на света, именно интелектуалците са тези, които движат човечеството напред, но освен със своите умозрения /картини, музикални творения и т.н./и със своята позиция, именно те са двигателя на случилото се по-добро, по-напредничаво. Те са хората -лакмус на своето време - те реагират и посочват слабото място, те са хората-катализатор и случват нещата. Тук ще цитирам една своя приятелка /която вие вече познавате/ - интелектуалците в историята не абдикират от цинизма на времето си. Всъщност с малки изключения. Историята познава интелектуалци - отшелници, в собствените си души и умове, обаче в повечето случаи тези хора се характеризират със симптоматиката на някои психични заболявания. Смятам, че познавате тази фактология и няма да ви давам примери.
         Виждам някакви определения на "Интелектуално". Пропуснали сте най-важният му параметър, "интелектуално" означава и всеобхватно. Всеобхватно - широка скроеност, богата информираност и позиция, собствено мнение, отношение към нещата.   
            Да ви споделя и още нещо. Поразходих се из блоговете и забелязвам, че с много малки изключения, авторите и читателите се вълнуват и реагират предимно на "възвишени" стихоплетия или темички за носенето на прашки и сексуалните взаимоотношения. Когато някой мислещ човек напише статия за наболелите въпроси на нашето време, остава неразбран, никой не коментира, не взима отношение, не се интересува.
            Та дайте да поизлезем от бараките на "богатата" ни душевност и когато става дума за това, че вятърът в София е от найлнови торбички, че българския език все по сериозно се измества от английския и всякакви латински символи, /сигурно нашите внуци ще използват български само в редки случаи/, че маршрутните таксита са потенциални убийци на хора, че у нас мерките се вземит след като нещастието се е случило, че външната ни политика е безхаберна - дайте  да реагираме, да имаме гражданска позиция и да правим нещо, всеки според възможностите си.
Искаше ми се повечко терзаещи безмислието да се отзоват на злъчния ми постинг от миналата седмица, за да схванат идеята, ама не може хората са вглъбени.
          А сега по повод коментарите за моите възможнасти - интелектуали и други.
          Аз нямам амбицията да влизам в тези или други подобни определения. Не държа на всяка цена да се или да съм възприемана така. Аз зная коя съм, от къде идвам, какво искам и правя нещо, за да го постигна. Ще добавя - имам силно самосъзнание за личността ми и за достойнството ми.
          Имам да кажа нещо и по отношение на IQ-то и музиката, но точно сега нямам време.




Гласувай:
0



1. stalker - любопитно
12.02.2007 17:43
как ще коментирате,уважаеми?
цитирай
2. sensimillia - Марго....
12.02.2007 18:10
ако не си виновна....кво се обясняваш?
....Гузен негонен бяга.....

Stalker.....на всяко гърне мерудията си ти ...ейййй брааат...човек не може да пръдне без теб бе!!!
цитирай
3. isis - ---
12.02.2007 18:16
Това е добре написан постинг. Ето нещо такова си заслужава да се прочете, но не и нещата, написани в предишния постинг.

Бих коментирала отделни параграфи (избягвам други, тъй като наистина не ми се влиза в личностни комфронтации).

Относно връзката между големите умове и психични заболявания - действително понякога се наблюдава такава. Това е свързано с начина, по който работи мозъка. Твърди се, например, че Моцарт е страдал от синдрома на Тирет (непрекъснати тикове) и именно тиковете са го карали да пише, тъй като това го е успокоявало. Когато човек слуша музиката на Моцарт, лесно може да забележи основите за тази интересна теория. Все пак това не обяснява напълно гениалността му.

Относно актът на творчество - в основата му стои винаги вдъхновението. То е нещо, което е независимо от автора, не идва по желание. Може да бъде шлифован талантът, но самото вдъхновение е нещо много крехко. Това, за което стана дума в предишната тема , е съзидание, но в никакъв случай творчество. То показва интелигентност в някои области (бизнес, финанси, комуникации вероятно и т.н.), но един бизнес човек не е творец. Нека обясня още нещо, което няма как да се знае и да бъде разбрано от хора, които не се занимават с изкуство (не визирам никого конкретно). Когато човек има вдъхновение, то напира да бъде извадено под някаква форма. Не винаги се получава нещо стойностно и това е разбираемо. Но когато човек има дарба в някаква степен, той има НУЖДА да я извади на бял свят. Това е и което се наблюдава в много от блоговете тук - опит да се изрази това, което е вътре в теб чрез стих, песен и коментар към нея, картина и т.н.

Разбира се, че повечето постинги са copy/paste или по теми, които не се нравят на всеки. Светът е шарен. Не случайно един народ има управници, които да го управляват - ПРЕДПОЛАГА СЕ, че масата хора са на по-ниско ниво и не могат да се управляват сами, понеже са недостатъчно образовани , умни или прочие. Колкото до това, че не е имало желаният отзив на ваш постинг - причините може да са всякакви. Не е задължително на хората да не им пука.

По отношение на IQ и музиката предполагам, че ще коментирате ненадеждността на IQ като инструмент за определяне на интелигентността. Действително има някои неудобства и не може да бъде абсолютизирано, но все пак не случайно се използва като някакъв вид мярка.

цитирай
4. stalker - sensimillia
12.02.2007 18:47
:)Не държа да присъствам,когато си изпускаш газовете.Това може да мине и без мен:)
цитирай
5. stalker - отново и отново
12.02.2007 19:01
Подозирам,че може би отново ще има остра полемика,но оствам с впечатлението,че някой тук се изживява като цензур-така може да се пише,така не може.Предишният постинг не става,тоя става.Кой тук определя тона?И защо?
цитирай
6. sensimillia - 6to be stalker?
12.02.2007 20:08
az puk specialno si misleh da te pokania....4e za kade bez teb?...tei kat gledam....mai mai ti se opitva6 ne6to da diktyva6 tona.....
kato ste agresivni kam drygite...kvo o4akva6 bam licker,a? da wi se radvame li?:))))))))))
i za6to vinagi margoto pyska temite puk ti samo by4i6 napred nazad?
ili ste edin 4ovek...ili ste kato dype i ga6ti hahahahah
ama koi dypeto koi ga6tite....vii si se razberete
цитирай
7. stalker - sensimillia:)
12.02.2007 20:42
"така приятно е със теб"-както се пее в една песничка:)А с поканат изоставаш-аз вече официално съм отправила такава,защото без вас накъде:))) и сенси-ако позволиш на галено да те нарека-аз много ви се радвам:))направо радост и възторг изпълват сърцето ми и ето,бързам да отговоря:)
цитирай
8. stalker - sensimillia:)
12.02.2007 20:42
"така приятно е със теб"-както се пее в една песничка:)А с поканат изоставаш-аз вече официално съм отправила такава,защото без вас накъде:))) и сенси-ако позволиш на галено да те нарека-аз много ви се радвам:))направо радост и възторг изпълват сърцето ми и ето,бързам да отговоря:)
цитирай
9. skorpi - нови мисли
28.02.2007 10:25
..чакам с нетърпение...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: margarita7
Категория: Други
Прочетен: 19434
Постинги: 3
Коментари: 45
Гласове: 17
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930